ישראל – סקירה שבועית לקראת שבוע המסחר באחד העם

גיא סולומון ומחלקת המחקר WEEKLY 

בעלים חדשים בשופרסל, טאואר מתכננת להקים מפעל בהודו בעלות של 8 מיליארד דולר ואל על ממשיכה להמריא

שוק ההון חתם שבוע נוסף בצל המלחמה בעזה ומתיחות בגבול הצפון עם לבנון.
המסחר בבורסה הישראלית במניות והמירים הסתכם ב-1.48 מיליארד ₪.
מדד ת"א 35 עלה ביום חמישי האחרון ב-0.51%, ומתחילת החודש הוסיף המדד 1.71%
תנודות בולטות בהרכב המדד, מניית נובה זינקה ב-5.05%, מניית שיכון ובינוי זינקה ב-4.9%, מניית טאוואר עלתה ב-4.24% וזאת ברקע להודעת החברה, כי הגישה לממשלת הודו הצעה להקמת מפעל לייצור שבבים במדינה בעלות כוללת של 8 מיליארד דולר. על פי הדיווחים, החברה מתכננת לייצר בהודו שבבי ננומטר בגדלים 65 ו-45. 

לחברת טאוואר, היו מחשבות על כניסה לשוק ההודי בעבר, אך עקב ביטול העסקה עם אינטל האמריקאית, פרויקט לבניית מתקן שבבים בעלות של כ-3 מיליארד דולר עם ISMC ירד מהפרק. נכון לעכשיו, עבור טאוואר מדובר בהזדמנות גדולה, כאשר הממשל ההודי מנסה כבר מספר שנים לקדם את תעשיית השבבים במדינה עם תוכנית תמריצים של כ-10 מיליארד דולר. בשנים האחרונות, הודו הצליחה למשוך מספר חברות להקים מפעלי ייצור במדינה, לדוגמא, חברת מיקרון הביעה הסכמה על הקמת פעילות ייצור בעלות של 2 מיליארד דולר, וחברת פוקסקון הטיוואנית, עם מחזור הכנסות שנתי של 214 מיליארד דולר, מתכננת להקים פרויקט משותף עם קבוצת HCL ההודית במדינה. 

חברה נוספת שהצליחה לתפוס את הכותרות השבוע היא שופרסל, כאשר על פי הדיווחים האחים אמיר קיבלו אור ירוק מהגופים המוסדיים בישראל לרכוש 24.9% ממניות החברה. על רקע מאבק השליטה בחברה בשבועות האחרונים, מניית החברה זינקה ב-37% לשווי שוק של 6.41 מיליארד ₪. למרות שהיו על השולחן הצעות גבוהות יותר מההצעה של האחים אמיר לרכישת שופרסל, הגופים המוסדיים בישראל הביעו אמון מלא ביכולתם לפתח ולהוביל את שופרסל למקום טוב יותר. בחמש השנים האחרונות, מניית החברה ירדה ב-8%. בניגוד למגמה בשוק המקומי, חברת אל על הצליחה להציג צמיחה משמעותית מאז תקופת המלחמה וזאת מהסיבה הפשוטה, אל על הפכה למונופול בנתב"ג כאשר חברות זרות ביטלו את הטיסות לישראל ומחוצה לה. מתחילת השנה זינקה מניית החברה ב-26% לשווי שוק של 1.19 מיליארד ₪. עוד לפני המלחמה, אל על הציגה דוחות טובים ברבעון האחרון עם זינוק ברווח התפעולי לכ-90 מיליון דולר. כאשר הכנסות החברה עלו ל-630 מיליון דולר והרווח הנקי הסתכם ב-58.2 מיליון דולר.