מה זה קיבוע זכויות
כל גמלאי שפרש מעבודה זכאי לפטור כלשהו ממס על הפנסיה, אך פטור זה אינו אוטומטי. כדי לקבל את ההטבה, בגובה מאות אלפי שקלים, יש לבצע קיבוע זכויות באמצעות טופס 161 ד' במס הכנסה.
לעיתים נדמה לנו שעל כספי הפנסיה אנו לא משלמים מסים, אך זוהי טעות נפוצה. גם כספי הפנסיה חייבים בתשלום מס, וזאת על חלק הפנסיה שנקרא קצבה מזכה (זאת בניגוד לקצבה מוכרת הפטורה ממס, ולכן אינה רלוונטית לקיבוע זכויות).
המדינה מאפשרת לנו לקבל פטור משמעותי ממס על הפנסיה החל מגיל פרישה ואילך. הליך זה, שנקרא קיבוע זכויות לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, ניתן לביצוע בכל שלב אחרי הפרישה, ולקבל את הפטור גם רטרואקטיבית. למעשה ניתן לומר שקיבוע זכויות הוא סוג של החזר מס, והוא דורש מכם פעולה אקטיבית מול רשות המסים.
זה נשמע מצוין על הנייר, אבל בפועל מסתבר שרוב הישראלים כלל לא מודעים לאפשרות הזו. נכון לשנת 2023, רק 58 אלף הגישו בקשה לקיבוע זכויות בפנסיה; זאת מתוך יותר מ-1.1 מיליון ישראלים שהגיעו לגיל פרישה – ומשלמים הרבה יותר מס על הפנסיה שלהם.
חשוב לציין שקיבוע זכויות ניתן לבצע גם על פנסיה תקציבית ופנסיה ותיקה. כמו כן אם פרשתם מוקדם יותר מגיל הזכאות (67 לגברים, 62 לנשים) – תאלצו לשלם מס הכנסה וביטוח לאומי על קצבת הפנסיה עד גיל הזכאות.
גובה הפטור ממס בקיבוע זכויות
בשנת 2024 גובה הפטור עומד על יותר מ-882 אלף שקלים במשיכה חד פעמית (היוון קצבה), או מעל 4,900 שקלים בקבלה של קצבה חודשית (הסכום הראשון חלקי מקדם 180). גובה הפטור תלוי כמובן גם בגובה הפנסיה שצברתם. אם כל החיסכון הפנסיוני שלכם מסתכם ב-500 אלף שקל, לא תוכלו לקבל פטור בגובה 882 אלף שקל.
בשנת 2025 יעודכנו הפטורים לכדי מעל 1.1 מיליון שקלים עבור האפשרות הראשונה, ומעל 6,300 שקלים עבור האפשרות השנייה. על כך תוסיפו גם את קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי, שגם היא פטורה ממס, והרי לכם עוד קצת כסף כיס בפרישה.
כאן המקום לציין שלא חייבים לבחור רק בפטור על משיכה או פטור על קצבה, אלא אפשר גם לשלב ביניהם: חלק מהפטור יכול להינתן על הקצבה החודשית, וחלקו יינתן על משיכה של סכום חד פעמי. כמו כן חשוב לציין שאם משכתם כספי פיצויים פטורים ממס לאורך שנות עבודתכם, הדבר יקטין את גובה הפטור לו אתם זכאים (סכום המשיכה כפול 1.35 בערך, כפי שהוסבר בנושא פנסיה מזכה).
לדוגמה, יעקב יצא לפנסיה עם קצבה חודשית של 10,000 שקלים. אם הוא בחר בפטור על קצבה, 4,903 שקלים מתוכה יהיו פטורים ממס – והיתר יהיה חייב במס. אם מוסיפים גם את נקודות הזיכוי במס, ייתכן שיעקב לא ישלם כלל מס הכנסה על הפנסיה – או ישלם סכום זניח ביותר. כמו כן, בהנחה שהפטור יעלה שוב ב-2025 – יהיו גמלאים שלא ישלמו שום מס על הפנסיה שלהם.
מה עדיף – פטור על קצבה או פטור על סכום חד פעמי?
מנקודת מבטן של המדינה ורשות המסים, הבחירה המועדפת היא קבלת פטור על הקצבה החודשית. מדוע? מכיוון שאיש אינו יודע מתי יגיע יום פקודה, לכן עדיף לקבל את ההטבה על הקצבה החודשית שתינתן לנו כל עוד אנו חיים. זו גם הסיבה לכך שמקבלים פטור גבוה יותר כאשר בוחרים באפשרות הזו.
לעומת זאת, אם נעדיף לקבל את כל הפטור על סכום חד פעמי – מבחינה סטטיסטית אנו עלולים לבזבז את כולו מבלי להשאיר לעצמנו שקל ליום גשום. זו אינה אמירה מתחכמת גרידא. כבר היו אינספור מקרים דומים בקרב זוכי לוטו, ששחקו עד אבק את כל כספי הזכייה ונשארו בלי כסף לאוכל. לא מספיק לקבל כסף – צריך גם לדעת כיצד להתנהל איתו בצורה חכמה.
למרות שהמדינה מעדיפה פטור על קצבה, מי שזקוק לכספים משמעותיים מסיבה זו או אחרת – יכול בהחלט לנצל את הפטור במשיכה חד פעמית. זה עדיף מלקחת הלוואה בבנק או בגוף חוץ בנקאי, או להגיע למצב של מינוס כרוני בבנק. הריביות יאכלו כל סיכוי להתאזן מבחינה פיננסית, וכל חיסכון כספי פנוי ייאלץ למלא את החורים.
אגב: תנאי לפטור על משיכה חד פעמית הוא קצבת פנסיה מינימלית של 4,850 ש"ח בחודש, נכון לשנת 2023.
חשוב לזכור – קיבוע זכויות הוא סופי ובלתי הפיך
מרגע שמילאתם והגשתם את טופס 161ד' במס הכנסה, עומדים לרשותכם 90 יום לשנות את החלטתכם. לאחר מועד זה לא ניתן יהיה עוד לבצע שינויים, ולכן קוראים להליך זה "קיבוע זכויות". זו גם הסיבה שחשוב לקבל ייעוץ פרישה מקצועי, כדי לוודא שתקבלו את מלוא הפטור המגיע לכם ולא תאלצו לשלם מס מיותר על הפנסיה.
קיבוע זכויות הוא רטרואקטיבי (אבל לא לנצח)
גם אם יצאתם לפנסיה ועדיין לא ביצעתם קיבוע זכויות, תוכלו לעשות זאת עד 6 שנים לאחר הפרישה – ולקבל את כל הפטור רטרואקטיבית. מי שיחרוג מעבר ל-6 שנים מיום הזכאות לפרישה, עלול שלא לקבל את ההטבה.
האחריות לקיבוע זכויות היא עליכם
בדיוק כמו עם כל החזר מס מסוג אחר, חשוב לזכור ולציין שאף אחד לא יעשה את קיבוע הזכויות עבורכם: לא המעסיק, לא המדינה ולא שום גורם אחר. אתם אלו שצריכים לפנות למס הכנסה ולהגיש טופס 161 ד', לצד מסמכים נוספים כגון אישורי יתרות בקופות הגמל שלכם, אישור גובה קצבה צפויה וכן מסמכים נוספים.
לחילופין ניתן ומומלץ לקבל עזרה מיועץ פנסיוני מורשה שיסייע לכם בתהליך, כדי להבטיח שלא יהיו פספוסים ותוכלו למצות את כל הזכויות המגיעות לכם.